Da je netko prije 10 godina pomislio da bi se mogli mjeriti stvarni rezultati marketinških aktivnosti i na temelju toga zasluženo podijeliti zarađen novac, pomislio bi da je nemoguće. U digitalnom marketingu su se u zadnjih nekoliko godina dogodile revolucionarne novosti i promjene koje su izmijenile način poslovanja u marketingu općenito. Temeljio se prije na offline aktivnostima u kojem nije bilo moguće detaljno izmjeriti učinak dok se sada ulazi u novi digitalni svijet u kojem je sve mjerljivo. Na primjer, danas se može izmjeriti učinak online marketinga mjerenjem i praćenjem aktivnosti prije zadnjeg klika isto kao i vidjeti na kojoj stranici se zadnji klik dogodio prije neke akcije korisnika što se u pravilu zove ''last click attribution''.

Premda nam se ovaj način mjerenja čini jednostavan i lagan za upotrebu, ovo nije najbitnija stvar koja može odrediti uspjeh i učinkovitost naših marketinških radnji. Ima i puno bitnijih stvari od ovoga, a to je cijelo putovanje korisnika koje prolazi dok dolazi do konačne akcije ili kupnje. Treba nam biti bitno ponašanje korisnika koji prolazi različite kanale komunikacije koji su doveli do neke konverzije ili radnje. Iz tog razloga moramo ulagati u sustav praćenja i općenito u optimizaciju. Uzmimo za primjer turističku industriju koja mjeri svoju dobit po zadnjem kliku s kojim je napravljena rezervacija ili se kupila avionska karta, no što je s čitavom fazom što potrošači prolaze prije same odluke za klikom? Prati li se dovoljno potrošačeva faza planiranja puta, njihova istraživanja koje atrakcije i muzeje posjetiti, mogućnosti smještaja i restorana? Sve su ovo važne stavke za praćenje marketinškog procesa i kupčevog ponašanja prije njihove odluke za kupnjom. Nikako ih ne bi trebali zanemarivati ili manje mjeriti nego zadnji klik.

Native oglašavanje je uvijek bio glavna zvijezda pa se zato mora i u ovoj temi spomenuti s obzirom da oglašivači u takvom obliku oglašavanja imaju sposobnost posjedovanja klikova prije tog zlatnog zadnjeg klika, a znaju i koje su preporuke kupci dobili, koje članke pročitali, koje videozapise pogledati itd. Sjajno zar ne? Native oglašavanje je samo dio uznapredovale tehnologije i online marketinga jer ne možemo ni zamisliti koliko je to oglašavanje putem interneta otišlo naprijed u nedogled. Iz tog razloga sve postaje kompleksnije i raznoličnije pa tako i sami marketing što otežava radnje s kupcima jer će taj kupac proći kroz puno različitih tema i brendova dok se ne odluči na kraju napraviti taj zadnji klik baš kod vas.

Da ne bi samo pričali, dati ćemo i pokoji savjet za mjerenje cijelog marketinškog sustava pored svih ovih spomenutih modela i načina. Oglašivači su se u proteklih nekoliko godina okušavali u raznim načinima za mjerenje uspješnosti online marketinga a neki su se koristili Facebook i Google alatima (Facebook attribution i Google 360 attribution) što ne mora biti naj idealnije rješenje. Vi osim toga možete isprobati sljedeće stvari:

   1) Proširiti prozor konverzacije da bi ste mogli izmjeriti i indirektne konverzije kako bi dobili što više podataka za mjerenje

   2) Izmjerite dodatne KPI (Key Performance Indicator) kako biste osigurali relevantne i učinkovite podatke

   3) Koristite uslugu Google Analytics

   4) Pratite rast u komunikaciji i koristite vanjske ankete za praćenje učinkovitosti marketinških kampanja

   5) Angažirajte tvrtke koje su specijalizirane za nadzor za mjerenje utjecaja (attribution)

   6) Pratite pretraživanja ključnih riječi robne marke među korisnicima koji su koristili vaš sadržaj

   7) Odlučite se za „nemjerljivu premiju“ koju ćete dodati svakom CPA-u (cost per action) i u skladu s tim planirajte svoj proračun

Kao oglašivači i prodavači želimo na kraju cijele priče dobiti najbolji povrat od ulaganja u oglašavanje ( ROAS - Return On Advertising Spend ) i na taj način dokazati da naš marketing funkcionira. Koliko god je danas lako izmjeriti učinak u online marketingu pomoću raznih alata, i dalje nije sve 100 % mjerljivo. Koliko god mi mjerili i pratili korake u online marketingu, ono što se ne može brojkama izmjeriti je finalno zadovoljstvo potrošača zbog čega smo na kraju krajeva ovdje. Unatoč svim brojkama, rezultatima i mjerenjem zadnjeg klika, dobrom marketingu cilj je zadovoljstvo potrošača.