Ako sastavljate novu content strategiju, znate koliko posla imate. Pozornost vam je razvučena u nekoliko smjerova, pa je iznenađujuće lako zaboraviti na definiranje specifičnih zahtjeva za sadržajem.
Trenutno previše kompanija ima zaposlenike koji samo pišu blog postove i članke. Iako to nije nužno najgora ideja, nedostaje fokus. Cilj je da vaš sadržaj postigne pravu ravnotežu između informativnosti i zabave, a istodobno mora podržavati širu prodajnu strategiju. Ovo je nekoliko stvari koje morate imati na umu kada stvarate sadržaj, kako bi ostvarili idealan mix:

- stručnost - možda zvuči očito, ali držite se sadržaja u kojem ste vi i vaš proizvod apsolutni stručnjaci i lideri.

- fokus - što želite komunicirati? Jeste li zabavna tvrtka? Ozbiljna tvrtka? Tradicionalna? Svaki sadržaj koji stvorite treba na neki način ojačati vaš brend.

- ciljana publika - zašto bi publika trošila vrijeme na vaše članke? Žele li nešto naučiti? Žele li pronaći nešto što će podijeliti s prijateljima? Kada znate kome se obraćate, znat ćete koji sadržaj trebate.

- interes publike - ako prodajete sportsku opremu, vaša publika će biti zainteresirana za sport. Ako prodajete hranu za pse, publika će htjeti znati nešto o kućnim ljubimcima. Imate priliku stvoriti sadržaj koji će se naći na križanju vaše ekspertize i interesa vaših kupaca.

- resursi - morate znati koliko resursa imate na raspolaganju. Koliko ljudi će stvarati sadržaj, koliko su sposobni, koliko vremena imaju? Resursi koje imate na raspolaganju će definirati sadržaj koji možete stvoriti.

Nakon toga, morate definirati svrhu svog sadržaja. Svaki komad sadržaja treba imati jednu jasno definiranu svrhu - ne više, ni manje. Neke uobičajene svrhe uključuju: informiranje, edukacija, inspiracija, zabava, uvjeravanje, diskusija, kontroverza…

Jednom kada znate koji sadržaj stvarate, morate identificirati kako ćete ga prezentirati, a način prezentacije definirat ćete kada znate ciljanu publiku kojoj se obraćate. Nebrojeno je puno načina na koji možete servirati sadržaj, ali neke od češćih su: članci, blogovi, infografike, video, crteži, animacije, prezentacije…

Najbitniji dio pronalaženja dobrog sadržajnog miksa je pronalaženje idealnih omjera. Temelj vaših marketinških napora može biti obrazovanju publike putem informativnih članaka, ali to ne znači da ih ne možete zabavljati kroz infografike. Ne zaboravite da sav sadržaj treba biti dio vašeg stručnog područja i ojačati vašu brend.