Jedan za drugim, padali su sajmovi, prezentacije i konferencije diljem Europe, a zatim i svijeta. Dok je epidemija harala Kinom, malo tko je razmišljao da bi se koronavirus mogao prebaciti i na naš kontinent. Stručnjaci su objašnjavali da je riječ o tek možda malo težoj gripi, a političari ponavljali da nema mjesta panici. No, onda je krenula kaskada otkazivanja gotovo svih bitnih B2B okupljanja, predstavljanja novih tehnoloških proizvoda prebačena su na online streamove, a sajmovi su preko noći najavili da se neće održati. Procjenjuje se da su zbog otkazanih sajmova izgubljene milijarde eura marketinškog i oglašivačkog prostora, a konačne posljedice ogromnog nedostatka B2B komunikacije uživo gotovo je nemoguće procijeniti.

Mjeseci rada i stotine tisuća kuna, dolara i eura preko noći su nestale nakon što su sajmovi otkazani. Val otkazivanja nije utjecao samo na velik globalne kompanije, već ih jako osjete i one u Hrvatskoj. Sjetite se samo Facebook objava Mate Rimca od prije nekoliko tjedana, kada je detaljno opisao koliko ga je jako pogodila otkazivanje automobilističkog sajma u Ženevi. Rimac je već sagradio štand na sajmu, osigurao karte i smještaj za četrdeset ljudi, a u trenutku otkazivanja tri njegova automobila koje je trebao izložiti već bila na putu prema Švicarskoj kada su vlasti zabranile sva okupljanja veća od tisuću ljudi. Kako je i Rimac sam rekao: “stotine tisuća naših eura otišlo je u vjetar.”

Sličan scenarij pogodit će i druge djelatnosti u Hrvatskoj. Možda najviše turizam. Otkazani su svi veliki turistički sajmovi, agencije masovno otkazuju rezervacije stranih gostiju na Jadranu, a jedna od najunosnijih gospodarskih grana u zemlji nalazi se pred velikim izazovom. I treba ga dočekati spremna, s planom kako preokrenuti komunikaciju u ovo krizno vrijeme. Htjeli mi to ili ne, svi se moramo preko noći prilagoditi potpuno novim okolnostima.

Kriza koja je pogodila svijet 2008. godine, a Hrvatsku 2009. godine, ostat će upamćena kao jedna od gorih u novijoj povijesti. Mnogi se i danas sjećaju žestokih reakcija tvrtki na taj tektonski poremećaj na tržištu, pogotovo kada su brojne B2B tvrtke odlučile igrati na sigurno i potpuno srezati marketinške budžete. Ipak, čini se da su vrlo male šanse da se takav scenarij ponovi ove godine. Naime, sve je veći broj izvještaja diljem svijeta koji pokazuju da su tvrtke prihvatile nove strategije i odlučile budžete namijenjene za B2B sajmove reinvestirati u online marketing. A upravo je to najbolja odluka.

Takva odluka još više smisla ima kada uzmemo u obzir da sve veći broj organizacija i tvrtki ionako smanjuje broj sastanaka s klijentima uživo i komunicira s njima digitalnim kanalima. Naime, organizacije kao što su IMF i Svjetska banka najavile su da ukidaju sve sastanke uživo kako bi se obranile od epidemije koronavirusa, ali i da istražuju mogućnosti da i u budućnosti, nakon prestanka epidemije, nastave s takvom praksom kako bi zaštiti sebe i svoje klijente, ali i kako bi pružili bržu, efikasniju i bolju uslugu.

Centar za istraživanje izlagačke industrije, američka organizacija koja provodi opsežna istraživanja kompanija koje se pojavljuju na raznim sajmovima, krajem 2018 objavila je podatak da B2B oglašivači koji sudjeluju na industrijskim sajmovima alociraju gotovo 40% svojih budžeta na izlagačke aktivnosti, odnosno pet puta više nego što troše na online oglašavanje na koje odlazi oko 8%. Sada kada smo imali prilike vidjeti masovna otkazivanja (po nekima i 500% rasta u otkazivanjima industrijskih događanjima), čak i kada bi se mali dio tog budžeta preselio na online marketing, to bi rezultiralo ogromnim rastom.

Glavna prednost digitalnog marketinga nad obilaženjem sajmova, uz činjenicu da ne zahtijeva sastanke uživo i ogromne izdatke, jest vrlo lagano praćenje rezultata i učinaka. Oglašivači vrlo lagano, u svega nekoliko klikova, mogu imati jasan pregled svog povratka ulaganja (ROI), te koje im aktivnosti donose najveći broj kvalitetnih leadova i po kojoj cijeni. Kako smo se kolektivno našli s viškom vremena u danu, izolirani u kućama, možda je ovo vrijeme da tvrtke i njihovi marketinški stručnjaci pregledaju svoje marketinške strategije, redefiniraju poruke i spreme novi plan.

Na nebrojeno puno sastanaka s klijentima smo postavili isto pitanje: zašto ne osvježavate svoju stranicu? Odjel marketinga, često vrlo opravdano, bi se požalio da naprosto nemaju vremena baviti se svojom stranicom, kada su rastrgani na milijun strana. Inicijalni šok zatvaranja velikog broja djelatnosti u Hrvatskoj je prošao i zbog usporenosti posla sada je idealan trenutak za posvetiti se sebi i pobrinuti da vam je tvrtka dobro prezentirana prema javnosti.

Ovo je također idealno vrijeme za resetiranje svih ciljeva marketinških kampanja i za detaljno snimanje performansi prošlih kampanji. Takvo snimanje pokazat će vam gdje ste možda pogriješili, a da to niste primijetili, otkriti stvari kojih možda niste bili svjesni i otkriti koji su vam materijali najbolje prošli pred publikom. Također, idealno je vrijeme za fino uglađivanje dijelova vašeg brenda i promotivne strategije. Ovo su definitivno područja na koja bi trebali obratiti pažnju:

- COPY - pobrinite se da vaša stranica ima kvalitetan i zanimljiv sadržaj koji će povećati vidljivost vaše tvrtke i poslati pravu poruku klijentima
- SEO - ne treba zaboraviti da je optimizacija za tražilice i dalje jedan od najefikasnijih alata koje možete iskoristiti. Kvaliteta i kvantiteta prometa na vašoj stranici samo će rasti
- SADRŽAJNI MARKETING - pokrenite blog, newsletter ili iskoristite platformu kao što je Midas kako bi svojim postojećim i potencijalnim klijentima objasnili srž vašeg proizvoda
- MATERIJALI - pripremite nove prezentacije, brošure, bannere i vizuale
- DRUŠTVENE MREŽE - složite novu strategiju svojih aktivnosti na društvenim mrežama, proučite svoje prošle objave te njihove rezultate te eksperimentirajte s novim pristupima svojim mušterijama
- VIDEO - ima li boljeg trenutka za početi producirati video?


Fokus na web-marketingu omogućit će vam da zadržite razum u ovim ludim danima. Ne samo da će vam omogućiti da spremni dočekate krizu koju svi najavljuju, već bi vam moglo i pružiti prednost pred konkurencijom. I ova će situacija proći, i to ne tako daleko u budućnosti. Dočekajte novo vrijeme spremni.