Jedno od najčešćih pitanja o content marketingu koje čujemo je - pomaže li content marketing stvarno u povećanju prodaje? Najiskreniji i najkraći odgovor koji možemo dati na to pitanje je - da.

Ponekad nije lagano vidjeti paralelu između content marketinga i prodaje, između ostalog zato često ne postoji ravna linija između dobrog marketinga i povećanja prodaje. Ali postoji nekoliko načina, osim iskustva milijuna kompanija koje se bave content marketingom, po kojima možemo biti sigurni da je ovo uspješna strategija.

Istraživanje SiriusDecision-a pokazuje da 70% kupaca donese odluku o tome što će kupiti prije nego uđe u dućan i porazgovara s prodavačima. Razmislite malo o tome. Nevjerojatnih 70% procesa kupnje je gotovo prije nego što odjel prodaje ima priliku utjecati na kupca. Tu nam je važan marketing.

Prema jednoj od definicija content marketinga, marketinški sadržaj bi trebao "voditi do isplativog djelovanja kupca." Što je točno isplativo djelovanje? Ovisi o tome kako ste ga definirali. Za neke, očekivanje je prodaja. Premda marketing u nekim slučajevima vodi izravno do prodaje, tipičniji put potiče izglede za niz manjih akcija koje na kraju rezultiraju zatvorenim ugovorom. Palo nam je na pamet šest isplativih djelovanja koja su rezultat content marketinga.

1.     Stvara svijest o brendu - da bi ljudi kupili vaš proizvod ili uslugu, najprije moraju znati da postoji. Kvalitetni sadržaj pomaže klijentima da vas pronađu dok traže rješenje za svoje potrebe.

2.     Educira publiku - edukativni sadržaj je učinkovit način da pomogne potencijalnom klijentu da identificira vlastite potrebe. Pokažite kupcima što im nedostaje i kako vaš proizvod ili usluga ispunjavaju potrebu bez da im pokušavate nešto prodati.

3.     Gradi povjerenje i vjerodostojnost - s obzirom na količinu sadržaja kojom su svakodnevno izloženi, više nije dovoljno kupcu pokazati proizvod ili uslugu. Morate im privući pažnju. Sadržaj koji vas pozicionira kao vođu vaše industrije ne samo da govori potencijalnim kupcima koliko ste kvalitetni već to i dokazuje.

4.     Razvija odnose - konzistentno stvaranje i objavljivanje vrijednog sadržaja ključ je za izgradnju i njegovanje odnosa s vašim kupcima tijekom vremena. Dijeljenje korisnih savjeta i drugih resursa pokazuje klijentima da vam je više stalo do njih nego do prodaje. Stvaranje veze na osobnoj razini u konačnici će ih približiti kupnji.

5.     Povećava posjete - sadržaj je neophodan kako bi dovodio posjetitelje na vašu web stranicu, posjetitelje koji kasnije mogu postati klijenti. Razvijanje kvalitetnog i relevantnog sadržaja koji se bavi potrebama potencijalnih kupaca poboljšava vaše šanse za pronalaženje. Zadovoljni korisnici će ostati na vašoj stranici, što vam daje mogućnost da utječu na njihove odluke.

6.     Pruža alate koji omogućuju prodaju - za prodaju vam treba više od brošura. Stavke kao što su infografike, vodiči i studije pomažu prodavačima privući, angažirati i pretvoriti ponude u kupce. Iako putovanje content marketinga nije uvijek ravna linija između točke A i točke B, uvijek je isplativo. Content marketing nije zamjena za vrhunski prodajno osoblje, ali im može biti od nezamjenjive pomoći.