Novinar Joshua Benton s portala niemanlab.org nedavno je odličnom analizom popratio zanimljivu medijsku raspravu o odnosu Facebooka prema medijima i oglašivačima. Naime, novine The Australian u vlasništvu Murdoch grupacije pokrenule su kampanju za pretplatu na digitalni sadržaj kao odgovor na navodne izjave Marka Zuckenberga da Facebooku više nije stalo do medijskih kuća niti prometa koji generiraju putem Facebooka.

Brojne rasprave o navodnoj izjavi odvile su se i na Twitteru. Većina komentatora naglasak je stavila na dio u kojem Facebook ne mari za medije. Rijetki su „ubrali“ dio izjave koji kaže da je generiranje prometa preko ove društvene mreže stvar prošlosti. Jasno je da ovo zvuči šokantno, pogotovo ako uzmemo u obzir podatak da se 99% ponude Facebooka prema oglašivačima odnosi(lo) upravo na generiranje prometa i preporučeni sadržaj. Ipak u posljednje dvije godine Facebook strateški radi na tome da smanji količinu prometa koji medijske kuće generiraju putem ove društvene mreže (pogledajte slike niže).

Pitate se zašto Facebook to radi? Odgovor je poprilično jasan i očekivan: trendovi u marketinškoj industriji mijenjaju se iz dana u dan i sve se više u prvi plan stavlja kupac proizvoda ili korisnik usluge. Facebook ne želi više biti platforma za dijeljenje masovne količine besplatnog i često kvalitetom upitnog sadržaja.

Novi trend u industriji oglašavanja – nativne mreže!

Ne bi bilo fer Facebooku zamjerati što mijenja poslovnu strategiju, pogotovo zato što u industriji oglašavanja scenu preuzimaju novi kanali koji donose još bolje rezultate. Radi se o nativnim mrežama poput Midasa koje koriste gotovo svi mediji u svijetu i koji im donose veliki postotak prometa (od 5 do čak 40%). Istovremeno, oglašavanje putem nativnih mreža generira izuzetno kvalitetan promet jer se radi o sadržaju koji je na prirodan način uklopljen na medij putem kojeg se plasira. Korisnici se duže zadržavaju na stranici, bounce rate je zanemariv, a pregled stranica po sesiji u rangu je organskog i direktnog prometa. Ili jednostavno rečeno, korisnik čita sadržaj koji ga zanima i ne doživljava ga kao nametnutu reklamu. To su oglašivači prepoznali, i to ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj i regiji! Stotine klijenata koristi Midas i sve napredne opcije koje im pruža poput retargetiranja, mjerenja konverzija, ciljeva i slično.

Upravljanje kampanjama nikad nije bilo lakše. Klijent dobiva pristup mreži i automatski prati vlastite oglase na više od 160 portala. Naravno, u svakom trenutku za pomoć oko kampanja na raspolaganju je i naša ekipa. Broj zadovoljnih klijenata s kojima radimo raste iz dana u dan i Midas je postao dominantna nativna mreža u regiji. Nakon Hrvatske, upravo pokrenuta i u Srbiji, a najavljeno je i dalje širenje.

Javite nam se i iskusite i vi sve benefite koje donosi oglašavanje putem nativnih mreža! :-)