Imamo jednu dobru vijesti. Jednu još bolju vijest. I jednu senzacionalnu vijest.

Krenimo onda od početka. Dobra vijest je da sva relevantna istraživanja pokazuju da je video i dalje jedan od najboljih oblika oglašavanja. Bolja vijest je da ćemo se malo pozabaviti u ovim našim objavama i pokazati vam nekoliko zgodnih trikova kako da radite bolje video oglase koji će privući više klijenata.

A senzacionalna vijest? Pa, senzacionalna vijest je da od danas i Midas nudi video oglašavanje. Dobro, mislite sada, zašto bi mi trebalo biti stalo do toga da Midas nudi video oglašavanje. Pa, nekoliko vrlo jednostavnih razloga. Midas je jedna od najsuvremenijih i najvećih oglašivačkih mreža u Hrvatskoj, mreža u kojoj se nalazi više od 120 portala i koja prikazuje više od 1,4 milijarde preporuka mjesečno. Aha, ali i YouTube ima preroll oglase, kažete. Istina, ima. Ali se ti oglasi drastično razlikuju od Midasovog video oglašavanja. Dok YouTube na silu svojim korisnicima gura video oglase, u Midas mreži se video aktivira tek na korisnikov zahtjev, odnosno mouseover i traje koliko god video traje, bez ograničenja. To su korisnici koji stvarno žele vaš proizvod.

Sadržaja je svakim danom sve više. Ima ga toliko i u toliko različitih formata - tekst, slike, video, infografike, kvizovi… - da je teško pratiti sve što nam se pojavi na ekranu. Zato volimo content marketing. Content marketing pokušava iskoristiti idealni format da bi klijentima sugerirao točno onu priču koju želite da oni znaju. Ipak, format koji izaberete da bi ispričali priču će igrati veliku ulogu u tome hoće li publika zapamtiti taj komad marketinga ili ne.

Priznajemo, većina nas u Midasu nismo matematičari. Nemojte nas krivo shvatiti, imamo ljude kojima su brojevi drugi jezik. Ali, ruku na srce, nismo svi talentirani. Ipak, kada je riječ o video oglašavanju i kako video oglašavanje može biti efektivnije od tekstualnog oglašavanja, čak i najtvrdokorniji jezičari među nama posegnu za matematikom. Sjećate se one stare: “slika vrijedi tisuću riječi?” E, pa, pazite ovo. Ako je jedna slika stvarno jednaka tisuću riječi, onda u trominutnom video oglasu ima 5.4 milijuna riječi. Toliko se, naime, sličica izmjeni u te tri minute. Istovremeno, prosječna osoba u tri minute može pročitati 900 riječi. Matematika. Rekli smo vam.

Čak i kada uzmemo tu matematiku u obzir, dosta oglašivača i dalje zna biti skeptično oko videa. I većina ih nije sigurna hoće li im se video isplatiti. Recimo to ovako - ne bi svaki vodeći marketinški stručnjak na planeti tvrdi da je video najbitniji trend u oglašavanju u posljednje dvije godine da to nije istina.

Zašto, onda, izabrati video oglašavanje?

Puno razloga, kao i uvijek. Osim što pet sekundi videa može prenijeti više informacija nego bilo koji tekst ili fotografija. Video će vam, tvrde znanstvena istraživanja, pomoći da podignete svijest o vašem brendu, privučete potencijalne klijente prema svom webu ili proizvodu ili da naprosto povećate prodaju. Ali kada kažemo znanstvena istraživanja, onda stvarno mislimo znanstvena istraživanja.

Većina istraživanja koja se bave utjecajem marketinga na neurologiju slažu se oko jednoga - gledanje videa aktivira mehanizam “zrcalnih neurona” koji gledatelja podsvjesno navode da osjećaju isto što i likovi na ekranu, a u nekim slučajevima čak i kopiraju što ti likovi rade. Video je pasivno iskustvo koje mozgu dopušta da se isključi iz realnosti i uputu u svijet videa. Mozak, gotovo doslovno, “ide na pašu.” S druge strane, tekst od čitatelja zahtjeva da mu mozak bude stalno angažiran. Dok čitamo imamo onaj unutrašnji glas koji analizira što čitamo i informacije koje primamo. Što nas tjera da budemo puno racionalniji oko tih informacija i načina na koji ćemo ih obraditi.

Dakle, i tekst i video i fotografija imaju svoje mjesto u oglašavanju. Samo je pitanje što pokušavate napraviti, kome se obraćate, kada im se obraćate i koliko vam je dobra kampanja. Kako onda odlučiti. Pa, najbolje je da se javite nama i drage volje ćemo vam pomoći. Ako ste kojim slučajem sramežljivi ili vas možda trebamo još malo uvjeriti da je video efikasan način oglašavanja, poslušajte zaključak još jednog istraživanja:

Video ima primarno dvije svrhe - informirati i osigurati prodaju. Naime, većina stručnjaka se slaže da je video oglas prva i posljednja stvar koju vaši potencijalni klijenti vide. Video će pobuditi interes za proizvodom. Čak i ako su već upoznati s vašim proizvodom, kada kupac vidi video, odjednom mu se budi nova znatiželja. Isto tako, video oglas je ogromnom broju slučajeva zadnja stvar koju će vidjeti prije nego odluči da će stvarno konzumirati vaš proizvod. Bio to proizvod koji kupuje, usluga koju će koristiti i trgovina koju će posjetiti.
Primjer video oglasa na Midasu