Prije nekoliko dana Mark Zuckerberg, većinski dioničar i direktor Facebooka, izgubio je sedam milijardi dolara. Istina, ostalo mu je u tom trenutku još oko 82 milijarde, no sigurno mu nije bilo drago izgubiti toliko novaca. Ilustracije radi, sav PDV plaćen u Hrvatskoj u 2019. godini iznosio je nešto manje od sedam milijardi dolara. Dosta je to novaca. Ali, reklo bi se, Zuckerberg si je sam kriv što je izgubio svu tu lovu.

Ne, nije kupio novo imanje za sedam milijardi dolara ili krivo investirao novac. Niti mu je itko provalio u kuću i odnio sedam milijardi. Izgubio je taj iznos u jednom danu, nakon što su dionice Facebooka izgubile 8.3% svoje vrijednosti. A sve kao posljedica velikog bojkota velikih oglašivača na toj platformi. Naime, posljednjih tjedana neki od najvećih svjetskih oglašivača kritiziraju Facebook zbog lošeg načina na koji se nosi s govorom mržnje na svojoj mreži. Oni, naravno, nisu jedini jer mnogi političari, aktivisti i komentatori već mjesecima govore da Facebook ne čini dovoljno kako bi spriječio govor mržnje, podjednako onaj od pojedinaca kako i od političara.

Sve je kulminiralo kada je prije nekih mjesec dana Twitter ušao u veliku svađu s predsjednikom Amerike, Donaldom Trumpom, i to nakon što su mu cenzurirali nekoliko tvitova za koje su procijenili da krše njihova interna pravila, potez koji ni jedna druga društvena mreža prije nije potegla. Twitterovim primjerom povelo se nekoliko drugih društvenih mreža, no ne i Facebook. Facebookovo vodstvo oduvijek tvrdi da zastupa gotovo potpunu slobodu govora i ne žele se miješati u tako visoko politizirane poruke. No mnogi su kritizirali Facebook i zbog vrlo sporih i slabih reakcija i na redovne primjere govora mržnje, one koji ne dolaze od svjetskih lidera.

Sada su stotine kompanija stale iza pokreta koji se objedinio u hashtagu #StopHateForProfit i obećale da će na mjesec dana zaustaviti svoje oglašavanje na Facebooku, pokušavajući poslati znak društvenoj mreži da bi bilo dobro da promjeni svoju politiku prema govoru mržnje. Pokretu se pridružio niz velikih firmi. The North Face, Levi Strauss, Starbucks, Microsoft, Pfizer i, najzvučniji od njih, Unilever.

Facebook je prošle godine zaradio otprilike 70 milijardi dolara od oglašivača i većina tog novca došla je od malih i srednjih tvrtki. Na prvu se učinilo da je ovaj prosvjed kompanija uzdrmao Zuckerberga, koji je pristao sjesti za stol s grupom prosvjednika koji predvode bojkot oglašivača, no na tom sastanku neće biti prisutni oglašivači. S druge strane, Zuckerberg nije pretjerano uzrujan. “Čini mi se da će se svi oni vrlo brzo vratiti na našu platformu,” navodno je rekao šef Facebooka.

A dosta je jasno i zašto nije toliko zabrinut. Analiza CNN-a pokazala je da se većina od 100 najvećih oglašivača nije pridružila bojkotu. Home Depot, najveći oglašivač koji na platformi potroši oko 180 milijuna dolara, nije želio niti komentirati pokret protiv Facebooka. Od 25 najvećih oglašivača na Facebooku, samo ih se troje odazvalo bojkotu - Microsoft, Starbucks i Pfizer. Javno su potvrdili svoj naum da ne potroše svoje budžete na Facebooku u idućih mjesec dana. No čak i da su svi to učinili, Facebook i dalje ne bi bio u problemu. 25 najvećih je u 2019. potrošilo 2 milijarde dolara na oglašavanje, što čini manje od 3% ukupnih prihoda Facebooka. Čak i kada bi 100 najvećih oglašivača odlučilo bojkotirati Facebook, to bi bilo nešto manje od 6% ukupnih prihoda. Nije nezanemariv iznos, no ne bi uništio ovog giganta od društvene mreže.

No, mnogi se stručnjaci slažu da iako Facebook neće puno izgubiti ovim bojkotom, tvrtke koje će u njemu sudjelovati mogu itekako profitirati. Prvo, neće morati trošiti novac. A pritom će i dobro profitirati. “Povlačenjem oglasa štede novac i s vrlo malo rizika dobivaju pozitivan publicitet koji će dobro odjeknuti među njihovim korisnicima,” kaže Gerard Francis Corbett, komunikacijski stručnjak za CNN. “Osim toga, bojkot Facebooka je način da brendovi, tvrtke i direktori pošalju političku poruku bez da riskiraju da odbiju korisnike,” kaže.

Osim što neće morati trošiti novac na Facebooku, mnogi brendovi su sada prepoznali i veliku opasnost trošenja velike količine novca samo na jednom online kanalu. Naravno, ove ogromne tvrtke ne ovise samo o oglašavanju na Facebooku, no insideri iz Coca Cole i Forda već su najavili da naveliko rade na potpuno novim online oglašivačkim strategijama u kojima će diversificirati svoje portfelje.

Te nove oglašivačke strategije, govore marketinški stručnjaci, morat će sadržavati veliki broj različitih kanala. Osim što moraju pokriti sve društvene mreže i google oglase, marketinški odjeli sada će morati tražiti i kanale koje nisu koristili prije. Jedan od takvih kanala je i native oglašavanje koje je kanal s najvećim rastom u svijetu. A takav se trend viđa i u Hrvatskoj. Ako mislite da bi trebali diversificirati svoj oglašivački portfolio, najbolji oblik distribucije nativ kampanja u Hrvatskoj možete obaviti upravo preko Midas mreže. Pa javite se da vidimo što možemo zajedno napraviti.