Jedan za drugim, otkazivali su se sajmovi, prezentacije i konferencije širom Evrope, a zatim i sveta. Dok je epidemija harala Kinom, malo ko ke razmišljao da bi se korona virus mogao prebaciti i na naš kontinent. Stručnjaci su objašnjavali da je reč o tek možta malo težem obliku gripe, a političari ponavljali da nema mesta panici. Ali, onda je krenula kaskada otkazivanja gotovo svih bitnih B2B okupljanja, predstavljanja novih tehnoloških proizvoda prebačena su na online stream – ove, a sajmovi su preko noći najavili da se neće održati. Procenjuje se da su zbog otkazanih sajmova izgubljene milijarde eura marketinškog i oglašivačkog prostora, a konačne posledice ogromnog nedostatka B2B komunikacije uživo gotovo je nemoguće proceniti.

Meseci rada i stotine hiljadadinara, dolara, eura, preko noći su nestale nakon što su sajmovi otkazani. Val otkazivanja nije uticao samo na velike globalne kompanije, već su ih osetile i one u Srbiji i zemljama u regionu. Setite se samo Facebook objave Mate Rimca, od pre nekoliko nedelja, kada je detaljno opisao koliko ga je pogodilo otkazivanje sajma automobila u Ženevi. Rimac je već sagradio štand na sajmu, osigurao karte i smeštaj za četrdesetoro ljudi, a u trenutku otkazivanja, tri njegova automobila koje je trebao izložiti su već bila na putu prema Švajcarskoj kada su vlasti zabranile sva okupljanja veća od sto ljudi. Rako je Rimac i sam rekao „stotine hiljada naših eura je otišlo u vetar“.

Sličan scenario će pogoditi i druge delatnosti u našoj zemlji i u zemljama okruženja. Možda će na udaru biti najviše turizam.Otkazani su svi veliki turistički sajmovi, agencije masovno otkazuju rezervacije i aranžmane za leto. Hteli mi to ili ne, svi se moramo preko noći prilagoditi potpuno novim okolnostima. Kriza koja je pogodila svet 2008 godine, ostaće upamćena kao jedna od najgorih priča u novijoj istoriji. Mnogi se i dan danas sećaju žestokih reakcija kompanija na taj tektonski poremećaj na tržištu, pogotovo kada su brojne B2B kompanije odlučile igrati na sigurno i potpuno srezati marketinške budžete. Ipak, čini se da da su vrlo male šanse da se takav scenario ponovi ove godine. Naime, sve je veći broj izveštaja širom sveta koji pokazuju da su kompanije prihvatile nove strategije i odlučile budžete namenjene za B2B sajmove reinvestirati u online marketing. A upravo je to najbolja odluka.

Takva odluka ima još više smisla kada uzmemo u obzir da sve veći broj organizacija, kompanija i onako smanjuje broj sastanaka sa klijentima uživo i komunicira sa njima digitalnim kanalima. Naime, organizacije kao što su IMF i Svetska banka najavile su da ukidaju sve sastanke uživo kako bi se odbranili od epidemije korona virusa, ali i da istražuju mogućnosti da i u budućnosti, nakon prestanka epidemije, nastave sa takvom praksom kako bi zaštitili sebe i svoje klijente, ali i kako bi pružili bržu, efikasniju i bolju uslugu.
Centar za istraživanje izlagačke industrije, američka organizacija koja provodi opsežna istraživanja kompanija koja se pojavljuju na raznim sajmovima, krajem 2018 objavila je podatak da B2B oglašivači koji izlažu na industrijskim sajmovima alociraju gotovo 40% svojih budžeta na izlagačke aktivnosti, odnosno pet puta više nego što troše na online oglašavanje na koje odlazi oko 8%. Sada kada smo imali prilike da vidimo masovna otkazivanja (po nekima i 500% rasta u otkazivanjima industrijskih dogadjaja), čak i kada bi se mali deo tog budžeta preselio na online marketing, to bi rezultovalo ogromnim rastom.

Glavna prednost digitalnog marketinga nad obilaženjam sajmova, uz činjenicu da ne zahteva sastanke uživo i ogromne izdatke, jeste vrlo lako praćenje rezultata i učinaka. Oglašivači vrlo lako, u svega nekoliko klikova, mogu imati jasan pregled svog povratka ulaganja (ROI), te koje im aktivnosti donose najveći broj kvalitetnih leadova i po kojoj ceni. Kako smo se kolektivno našli sa viškom vremena u danu, izolovani u kućama, možda je ovo vreme da kompanije i njihovi marketinški stručnjaci pregledaju svoje marketinške strategije, redefinišu poruke i spreme novi plan.

Na nebrojeno puno sastanaka sa klijentima smo postavili isto pitanje: zašto ne osvežavate svoju stranicu? Sektor marketinga, vrlo često bi se požalio da nemaju vremena da se bave svojom stranicom, jer rade više poslova istovremeno.

Ovo je idealno vreme za resetovanje svih ciljeva marketinških kampanja i za detaljno pregledavanje performansi prošlih kampanja. Pregled prošlih kampanja će vam pokazati gde ste pogrešili a da to možda niste ni primetili, otkriti stvari kojih možda niste bili svesni i otkriti koji su vam materijali najbolje prošli kod publike. Takodje, idealno je vreme za fino ugladjivanje delova vašeg brenda i promotivne strategije. Ovo su definitivno područja na koja bi trebali da obratite pažnju:

COPY – pobrinite se da vaša stranica ima kvalitetan i zanimljiv sadržaj koji će povećati vidljivost vaše kompanije i poslati pravu poruku klijentima
SEO – ne treba zaboraviti da je optimizacija za pretraživače i dalje jedan od najefikasnijih alata koje možete koristiti. Kvalitet i kvantitet prometana vašoj strani će samo rasti.
SADRŽAJNI MARKETING – pokrenite blog, newsletter ili iskoristite platformu kao što je Midas kako bi svojim postojećim klijentima objasnili srž vašeg proizvoda.
MATERIJALI – pripremite nove prezentacije, brošure, banere i vizuale
DRUŠTVENE MREŽE – složite novu strategiju svojih aktivnostina društvenim mrežama, proučite svoje prošle objave i njihove rezultate, eksperimentišite sa novim pristupima ka svojim klijentima
VIDEO – ima li boljeg trenutka za početi sa video produkcijom i plasirati video materijal?


Fokus na web – marketingu omogućiće vam da zadržite razum u ovim ludim danima. Ne samo da će vam omogućiti da spremni dočekate krizu koju svi najavljuju, već bi vam moglo pružiti prednost pred konkurencijom. I ova će situacija proći, i to ne u tako dalekoj budućnosti. Dočekajte novo vreme spremni!